Azanas

na rad

Imaš pravo zaposliti se kad napuniš 15 godina, pod uvjetom da si završio/la obvezno osnovno obrazovanje, a poslodavac kod koga radiš ti je dužan pružiti posebnu zaštitu na radu.

Budući da u toj dobi još nemaš dovoljno iskustva za obavljanje pojedinih poslova, a ni razvijenu svijest o  mogućim opasnostima vezanim uz to, poslodavac te ne smije angažirati na poslovima kojima bi bila ugrožena tvoja sigurnost, zdravlje, ćudoređe ili razvoj.

button Poslodavac kod koga radiš ne smije tražiti od tebe da radiš duže od 8 sati dnevno ni duže od 40 sati tjedno. Poslodavac ti je dužan dati pravo na dnevni odmor (stanku) i pravo na tjedni odmor, ne kraći od 48 sati.
button Noću smiješ raditi samo iznimno, a ni tada ne više od osam sati u razdoblju od 24 sata.
button Ako poslodavac ne poštuje tvoja prava trebao bi  ga prijaviti inspekciji rada i tako se zaštititi.

Rad preko omladinskog servisa

Ako redovito pohađaš srednju školu i želiš raditi, imaš pravo obratiti se omladinskom servisu, kao posredniku pri zapošljavanju i  tako potražiti posao. Raditi smiješ samo  u vrijeme  školskih praznika i to samo na poslovima koji  nisu ugrožavajući za tvoju sigurnost, zdravlje, ćudoređe ili razvoj.

button Poslodavac  ti ne smije naložiti da radiš više od osam sati dnevno i više od 40 sati tjedno, niti da radiš u večernjim satima (od 20 sati uvečer do šest ujutro).  Poslodavac ti je dužan dati pravo na odmor (stanku) i pravo na tjedni odmor, ne kraći od 48 sati.
button Ako si mlađi od 15 godina, poslodavac  ti ne smije naložiti da radiš  više od sedam sati dnevno i ne više od 35 sati tjedno.

Sudjelovanje u kulturnim ili umjetničkim aktivnostima

Ako si mlađi od 15 godina ili stariji, ali još pohađaš obvezno osnovno obrazovanje, a želiš  sudjelovati u snimanju filmova, pripremanju i izvođenju umjetničkih, scenskih ili drugih sličnih djela, uz naplatu, imaš pravo to raditi, ali uz ispunjena dva uvjeta.

button Aktivnosti u kojima ćeš sudjelovati  ne smiju ugrožavati tvoje zdravlje, sigurnost, ćudoređe, školovanje ili razvoj.
button Tvoji zakonski zastupnici (roditelji ili skrbnici) od inspektora rada  prethodno trebaju dobiti odobrenje za tvoje sudjelovanje. Inspektor rada primjerak odobrenja dostavlja i nadležnom centru za socijalnu skrb kako bi se vodilo računa o tebi i zaštiti tvojih prava.

2017izvjesce sazetak

kalendar naslovna2017

strategija mms

Nalazite se ovdje: Home na rad