Azanas

na zaštitu zdravlja

Imaš pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu do svoje punoljetnosti i pravo na najvišu moguću razinu zdravlja.

button Imaš pravo, zajedno sa svojim roditeljima, izabrati svog liječnika i stomatologa. U slučaju potrebe tvoj će te liječnik uputiti specijalistu za određeno područje zaštite zdravlja.
button Ako ti na zdravstvenom pregledu iz bilo kojeg razloga smeta prisutnost osoba koje nisu zdravstveni radnici, imaš pravo zahtijevati da te pregledavaju samo zdravstveni radnici.
button Ako se netko u zdravstvenoj ustanovi prema tebi neprimjereno ponaša, imaš pravo požaliti se ravnatelju ili drugoj odrasloj osobi. Ako sumnjaju na nepravilnosti ili pogreške u tvojem liječenju, tvoji roditelji imaju pravo zatražiti zaštitu tvojih prava od ravnatelja ustanove, Hrvatske liječničke komore, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Prekršajnog ili Općinskog suda.
button Ti i tvoji roditelji imate pravo prihvatiti ili odbiti neki postupak koji vam predlaže zdravstveni radnik, osim u hitnom slučaju kad ti je ugroženo zdravlje i život. Obrazac kojim prihvaćate ili odbijate neki postupak potpisuje tvoj zakonski zastupnik, odnosno skrbnik. Ako su pritom tvoj interes i interes tvoga skrbnika suprotstavljeni, zdravstveni radnik treba o tome obavijestiti centar za socijalnu skrb. Centar tada može postaviti posebnog skrbnika koji će ti pomoći odlučiti što je za tebe najbolje.
button Ako su tvoji roditelji zaposleni, imaš pravo da, u vrijeme tvoje bolesti, izostanu s posla i budu s tobom kod kuće kako bi te njegovali.
button Imaš pravo na tajnost podataka koje o tebi i tvojem zdravlju zna tvoj liječnik.
button Ako boluješ od bolesti čije liječenje nije moguće u Hrvatskoj, možeš zatražiti od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da ti se omogući besplatno liječenje u drugoj državi u kojoj je takvo liječenje moguće.
button Koristiš li zdravstvenu zaštitu izvan mjesta u kojem živiš, ti i tvoja pratnja imate pravo na besplatni prijevoz do te zdravstvene ustanove.
button Ako imaš kakve duševne smetnje, imaš pravo na odgovarajuću liječničku i drugu pomoć

Kako uz prava uvijek dolaze i neke obveze, želimo te uputiti u neke od njih

button Ti i tvoji roditelji dužni ste se brinuti o tvojem zdravlju.
button Ako koristiš usluge u nekoj zdravstvenoj ustanovi, bolnici ili ordinaciji, trebaš se pridržavati kućnog reda, na primjer, pravila o potrebi tišine navečer ili tijekom popodneva, zabrani pušenja i drugo.

2017izvjesce sazetak

kalendar naslovna2017

strategija mms

Nalazite se ovdje: Home na zaštitu zdravlja