Azanas

pred sudom i policijom

Nitko nije sretan kad mu se to dogodi, ali može se dogoditi svakome: i dijete može postati žrtva ili počinitelj nekog kaznenog djela ili može biti svjedok takvoga djela.
Zatekneš li se u takvoj situaciji, vjerojatno ćeš doći u kontakt s policijom, državnim odvjetništvom, sudom, socijalnim radnikom, a budući da si dijete, imaš pravo da se s tobom postupa drukčije nego s odraslima.

button Svi koji s tobom budu razgovarali moraju biti osposobljeni za vođenje razgovora s djecom i poznavati prava djeteta; možeš im reći ako se zbog nečeg ne osjećaš ugodno ili te je strah.
button Trebaju ti jednostavnim riječima objasniti sve što ti nije jasno, tako da ih možeš razumjeti; trebaju te pitati što misliš o tome i uvažiti tvoje mišljenje.
button Nitko ti ne smije prijetiti, nitko te ne smije zlostavljati na bilo koji način niti te prisiljavati da svjedočiš ili priznaš krivnju.
button Ne smiju te saslušavati pred drugim ljudima ili novinarima niti objaviti u medijima tvoje svjedočenje.
button Policija, državno odvjetništvo, sud i centar za socijalnu skrb mogu te pozvati na razgovor i važno je da se odazoveš tom pozivu. Moraju ti objasniti zašto su te pozvali i što će se dalje događati.
button Dijete mlađe od 14 godina ne može završiti na sudu kad počini kazneno djelo, jer nije kazneno odgovorno. Može razgovarati s policijom i socijalnom službom, a mjere će se najčešće poduzimati prema njegovim roditeljima.

Na policiji

Kad policija istražuje što se dogodilo, nastoji razgovarati sa svakim tko im može pomoći u tome. Policija s tobom može razgovarati u tvome domu, u školi ili u policijskoj postaji. S tobom će razgovarati posebni policijski službenici osposobljeni za rad s djecom, iznimno to mogu biti i drugi službenici, koji također moraju postupati obazrivo prema tebi.
Na razgovoru u policiji s tobom će biti tvoji roditelji ili druge osobe koje se skrbe o tebi, osim u slučaju kad su ti oni sami učinili nešto nažao ili ako štite osobu koja ti je učinila nešto loše. Ako roditelji ne mogu ili ne žele doći na razgovor u policiju, uz tebe će biti netko iz centra za socijalnu skrb, tko se mora pobrinuti da se dobro osjećaš i da se poštuju tvoja prava. Policija ne smije s tobom razgovarati nasamo, bez prisutnosti osoba koje se brinu za tebe.
Ako policijski službenici razgovaraju s tobom u tvojoj školi, ne smiju doći u policijskoj odori. Moraju pričekati da dođu tvoji roditelji ili ravnatelj škole, odnosno školski pedagog ili psiholog.

Poslije policije

button Nakon razgovora u policiji, neovisno o tome jesi li žrtva, svjedok ili počinitelj neke kažnjive radnje, može te pozvati državno odvjetništvo, sud ili centar za socijalnu skrb.
button Pozive ćeš dobiti preko svojih roditelja ili skrbnika.
button Na pozive se moraš odazvati u pratnji svojih roditelja ili skrbnika.
button Ako se zbog nečega ne možeš odazvati pozivu, roditelj je dužan o tome izvijestiti osobu koja je poslala poziv, kako bi se informirao o pravima i obvezama i o tome što je za tebe najbolje u toj situaciji.
button Ako moraš doći na sud ili državno odvjetništvo, potraži s roditeljima stručnog suradnika koji tamo radi (to su socijalni pedagozi ili psiholozi), jer oni imaju vrlo važnu ulogu u tvojoj zaštiti. Njima se slobodno možeš obratiti i prije odazivanja pozivu.
button Državni odvjetnici i suci moraju se osobito obazrivo odnositi prema tebi i trebaju biti posebno osposobljeni za rad s djecom.

Ako si žrtva ili svjedok nekog kažnjivog ponašanja

Sudac će te upozoriti da si dužan/na govoriti istinu, jer je lažno svjedočenje na sudu kažnjivo. Ako se bojiš se da će na sudu biti osoba koja je počinila kazneno djelo, to trebaš reći sucu, a on se može pobrinuti da se ne sretneš s tom osobom.

Ako imaš manje od 16 godina i žrtva si ili svjedok kažnjivog ponašanja koje šteti djeci:

button Psiholog, pedagog ili druga stručna osoba postavljat će ti pitanja po uputama suca u zasebnoj prostoriji suda, a druge osobe neće biti prisutne.
button Postoji mogućnost i da te ispitaju u tvojoj kući ili centru za socijalnu skrb.
button Ispitivanje će se snimati uređajem za audio-video snimanje i pohraniti.
button Na sudu možeš biti ispitan samo dva puta.

Ako si počinitelj kaznenog djela i imaš više od 14 godina

button Imaš pravo biti obaviješten/a o tome za što te se sumnjiči.
button Ako si prvi put počinio/la kazneno djelo, državni odvjetnik ti može ponuditi da problem riješiš izvan suda, ako ispuniš neke obveze koje će ti predložiti.
button Ako dospiješ pred sud, sud mora dokazati da si počinio/la kazneno djelo.
button Sud ti može izreći odgojne mjere (od sudskog ukora do upućivanja u ustanovu), uputiti te u maloljetnički zatvor, ako imaš više od 16 godina ili izreći sigurnosne mjere; svrha tih mjera je utjecati na tvoj odgoj i razvoj ličnosti te jačati tvoju osobnu odgovornost.

2017izvjesce sazetak

kalendar naslovna2017

strategija mms

Nalazite se ovdje: Home pred sudom i policijom