Azanas

tko smo mi?

web3

Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) je stalno savjetodavno i suradničko tijelo koje okuplja djecu i mlade na nacionalnoj razini.
Sadašnji MMS sastoji se od 20 članova, djece i mladih u dobi od 12 do 17 godina. Članstvo u mreži (mandat) traje tri godine, no zainteresirani članovi mogu, nakon isteka mandata, ostati suradnici MMS-a i Ureda pravobraniteljice za djecu.

Kako se postaje član MMS-a?

Na temelju javnog poziva pravobraniteljice za djecu (različite vrste oglašavanja), budući članovi Mreže se sami prijavljuju, a o njihovu izboru odlučuju aktualni članovi MMS-a i stručni tim Ureda pravobraniteljice za djecu
- Članovi MMS-a izabiru se kao pojedinci, a ne kao predstavnici ili zastupnici svoje škole, grada, županije i slično. 
- Prilikom izbora članova nastojimo postići zastupljenost različitih populacija, djece iz gradova i sela, djece koja ne žive sa svojim roditeljima, mladih polaznika strukovnih škola, umjetničkih škola, gimnazija, djece pripadnika nacionalnih manjina, djece s teškoćama u razvoju, ukratko, djece i mladih koji dolaze iz najrazličitijih životnih uvjeta i situacija. 
- Ako se putem javnog poziva ne prijave pripadnici pojedinih skupina (djeca s teškoćama u razvoju, djeca pripadnici nacionalnih manjina i sl.), prihvatljivo je, prema načelu pozitivne akcije, ciljano tražiti članove MMS-a kako bi se postigla zastupljenost djece i mladih iz što raznovrsnijih životnih situacija, u cilju dobivanja uvida u razmišljanja što šireg kruga djece i mladih. 
- Nakon odabira kojim se popunjava broj od 20 članova MMS-a, vrši se odabir i na tzv. „rezervnu listu“ u slučaju da neki od kandidata odustanu ili ne budu u mogućnosti sudjelovati u radu MMS-a. 
- „Rezervna“ lista sastoji se od 5 do 7 kandidata (ovisno o broju prijava).
- Tijekom mandata, svaki član MMS-a, u svakom trenutku može zatražiti prestanak članstva u MMS-u. Razlog odustajanja može i ne mora navesti.
- Odustajanje je omogućeno svakom članu bez obzira na razloge njezina/njegova odustajanja.

 

2017izvjesce sazetak

kalendar naslovna2017

strategija mms

Nalazite se ovdje: Home tko smo mi?