Azanas

pravobranitelj za djecu

Znaš li što je pravobranitelj za djecu?

Pravobranitelj (ombudsman) je zaštitnik prava djece, koji nadzire kako se ostvaruju prava djeteta u našoj državi.
Pravobranitelj nije odvjetnik, tužitelj ni inspektor, već neovisni čuvar dječjih prava kojeg imenuje Hrvatski sabor.
Zadaća je pravobranitelja za djecu pratiti ispunjava li Hrvatska obveze koje je preuzela potpisavši Konvenciju o pravima djeteta.
Zato on provjerava kako hrvatski propisi štite prava djece i kako se primjenjuju, prati rad državnih tijela zaduženih za provedbu tih propisa.
Usto, pravobranitelj za djecu potiče djecu na izražavanje vlastitog mišljenja, a potiče i odrasle da uvažavaju dječje mišljenje te nastoji povećati utjecaj djece u društvu.

Naša povijest

Ured pravobranitelja za djecu Republike Hrvatske osnovan je 25. rujna 2003., a prva pravobraniteljica bila je Ljubica Matijević Vrsaljko.

Mila Jelavić imenovana je pravobraniteljicom 31. ožujka 2006. godine i njezin je mandat trajao osam godina, do 31. ožujka 2014.

Od 1. travnja 2014. pravobraniteljica za djecu je sveučilišna profesorica doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić.

Do ožujka 2007. godine postojao je samo Ured pravobraniteljice u Zagrebu, a u toj su godini osnovani i uredi u Splitu, Osijeku i Rijeci. Hrvatski Ured pravobraniteljice za djecu član je međunarodnih udruženja pravobranitelja za djecu.

ENOC i CRONSEE

Ured pravobraniteljice za djecu u Hrvatskoj član je Europske mreže pravobranitelja za djecu ENOC (European Network of Ombudspersons for  Children) od 2003. godine. Ova mreža, osnovana 1997. godine, okuplja predstavnike brojnih europskih zemalja, regija i pokrajina, a njezin je cilj suradnja i razmjena iskustava među europskim pravobraniteljima za djecu, kako bi zajedno ostvarili što potpuniju primjenu Konvencije o pravima djece. ENOC ima i svoju mrežu mladih savjetnika koja se zove ENYA (ENOC Network of Youth Advisors).  

Od 2007. godine aktivna je i Mreža pravobranitelja Jugoistočne Europe CRONSEE (Childrens' Rights Ombudspersons' Network in South and Eastern Europe) u kojoj sudjeluje i Hrvatska.

Mreža mladih savjetnika - MMS

Od 2010. godine pravobraniteljicu službeno savjetuju djeca - članovi savjetodavnog tijela nazvanog MMS ili Mreža mladih savjetnika. Članovi MMS-a su djeca u dobi od 12 do 17 godina iz svih krajeva Hrvatske.

2017izvjesce sazetak

kalendar naslovna2017

strategija mms

Nalazite se ovdje: Home pravobranitelj za djecu