upoznaj svoja prava

Na zaštitu zdravlja

Imaš pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu do svoje punoljetnosti i pravo na najvišu moguću razinu zdravlja.

Imaš pravo, zajedno sa svojim roditeljima, izabrati svog liječnika i stomatologa. U slučaju potrebe tvoj će te liječnik uputiti specijalistu za određeno područje zaštite zdravlja.
 – Ako ti na zdravstvenom pregledu iz bilo kojeg razloga smeta prisutnost osoba koje nisu zdravstveni radnici, imaš pravo zahtijevati da te pregledavaju samo zdravstveni radnici.
 – Ako se netko u zdravstvenoj ustanovi prema tebi neprimjereno ponaša, imaš pravo požaliti se ravnatelju ili drugoj odrasloj osobi. Ako sumnjaju na
nepravilnosti ili pogreške u tvojem liječenju, tvoji roditelji imaju pravo zatražiti zaštitu tvojih prava od ravnatelja ustanove, Hrvatske liječničke komore, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Prekršajnog ili Općinskog suda.
 – Ti i tvoji roditelji imate pravo prihvatiti ili odbiti neki postupak koji vam predlaže zdravstveni radnik, osim u hitnom slučaju kad ti je ugroženo zdravlje i život. Obrazac kojim prihvaćate ili odbijate neki postupak potpisuje tvoj zakonski zastupnik, odnosno skrbnik. Ako su pritom tvoj interes i interes tvoga skrbnika suprotstavljeni, zdravstveni radnik treba o tome obavijestiti centar za socijalnu skrb. Centar tada može postaviti posebnog skrbnika koji će ti pomoći odlučiti što je za tebe najbolje.
 – Ako su tvoji roditelji zaposleni, imaš pravo da, u vrijeme tvoje bolesti, izostanu s posla i budu s tobom kod kuće kako bi te njegovali.
 – Imaš pravo na tajnost podataka koje o tebi i tvojem zdravlju zna tvoj liječnik.
 – Ako boluješ od bolesti čije liječenje nije moguće u Hrvatskoj, možeš zatražiti od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da ti se omogući besplatno liječenje u drugoj državi u kojoj je takvo liječenje moguće.
 – Koristiš li zdravstvenu zaštitu izvan mjesta u kojem živiš, ti i tvoja pratnja imate pravo na besplatni prijevoz do te zdravstvene ustanove.
 – Ako imaš kakve duševne smetnje, imaš pravo na odgovarajuću liječničku i drugu pomoć.

Kako uz prava uvijek dolaze i neke obveze, želimo te uputiti u neke od njih:
 – Ti i tvoji roditelji dužni ste se brinuti o tvojem zdravlju.
 – Ako koristiš usluge u nekoj zdravstvenoj ustanovi, bolnici ili ordinaciji, trebaš se pridržavati kućnog reda, na primjer, pravila o potrebi tišine navečer ili tijekom popodneva, zabrani pušenja i drugo. Pravila kućnog reda ti trebaju biti vidljiva i dostupna u toj ustanovi.

ZA DJECU I MLADE!

UPOZNAJ NAS BOLJE!