upoznaj svoja prava

Pred sudom i policijom

Nitko nije sretan kad mu se to dogodi, ali može se dogoditi svakome: i dijete može postati žrtva ili počinitelj nekog kaznenog djela ili može biti svjedok takvoga djela. Zatekneš li se u takvoj situaciji, vjerojatno ćeš doći u kontakt s policijom, državnim odvjetništvom, sudom, socijalnim radnikom, a budući da si dijete, imaš pravo da se s tobom postupa drukčije nego s odraslima.

Svi koji s tobom budu razgovarali moraju biti osposobljeni za vođenje razgovora s djecom i poznavati prava djeteta; možeš im reći ako se zbog nečeg ne osjećaš ugodno ili te je strah.
 – Trebaju ti jednostavnim riječima objasniti sve što ti nije jasno, tako da ih možeš razumjeti; trebaju te pitati što misliš o tome i uvažiti tvoje mišljenje.
 – Nitko ti ne smije prijetiti, nitko te ne smije zlostavljati na bilo koji način niti te prisiljavati da svjedočiš ili priznaš krivnju.
 – Ne smiju te saslušavati pred drugim ljudima ili novinarima niti objaviti u medijima tvoje svjedočenje.

Policija, državno odvjetništvo, sud i centar za socijalnu skrb mogu te pozvati na razgovor i važno je da se odazoveš tom pozivu. Moraju ti objasniti zašto su te pozvali i što će se dalje događati.
Dijete mlađe od 14 godina ne može završiti na sudu kad počini kazneno djelo, jer nije kazneno odgovorno. Može razgovarati s policijom i socijalnom službom, a mjere će se najčešće poduzimati prema njegovim roditeljima.

Kad policija istražuje što se dogodilo, nastoji razgovarati sa svakim tko im može pomoći u tome. Policija s tobom može razgovarati u tvome domu, u školi ili u policijskoj postaji. S tobom će razgovarati posebni policijski službenici osposobljeni za rad s djecom, iznimno to mogu biti i drugi službenici, koji također moraju postupati obazrivo prema tebi.

Na razgovoru u policiji s tobom će biti tvoji roditelji ili druge osobe koje se skrbe o tebi, osim u slučaju kad su ti oni sami učinili nešto nažao ili ako štite osobu koja ti je učinila nešto loše. Ako roditelji ne mogu ili ne žele doći na razgovor u policiju, uz tebe će biti netko iz centra za socijalnu skrb, tko se mora pobrinuti da se dobro osjećaš i da se poštuju tvoja prava. Policija ne smije s tobom razgovarati nasamo, bez
prisutnosti osoba koje se brinu za tebe.

Ako policijski službenici razgovaraju s tobom u tvojoj školi, ne smiju doći u policijskoj odori. Moraju pričekati da dođu tvoji roditelji ili ravnatelj škole, odnosno školski pedagog ili psiholog.

Nakon razgovora u policiji, neovisno o tome jesi li žrtva, svjedok ili počinitelj neke kažnjive radnje, može te pozvati državno odvjetništvo, sud ili centar za socijalnu skrb.
 – Pozive ćeš dobiti preko svojih roditelja ili skrbnika.
 – Na pozive se moraš odazvati u pratnji svojih roditelja ili skrbnika.
 – Ako se zbog nečega ne možeš odazvati pozivu, roditelj je dužan o tome
izvijestiti osobu koja je poslala poziv, kako bi se informirao o pravima i
obvezama i o tome što je za tebe najbolje u toj situaciji.
 – Ako moraš doći na sud ili državno odvjetništvo, potraži s roditeljima stručnog suradnika koji tamo radi (to su socijalni pedagozi ili psiholozi), jer oni imaju vrlo važnu ulogu u tvojoj zaštiti. Njima se slobodno možeš obratiti i prije odazivanja pozivu.
 – Državni odvjetnici i suci moraju se osobito obazrivo odnositi prema tebi i trebaju biti posebno osposobljeni za rad s djecom.

Sudac će te upozoriti da si dužan/na govoriti istinu, jer je lažno svjedočenje na sudu kažnjivo. Ako se bojiš se da će na sudu biti osoba koja je počinila kazneno djelo, to trebaš reći sucu, a on se može pobrinuti da se ne sretneš s tom osobom.
Ako imaš manje od 16 godina i žrtva si ili svjedok kažnjivog ponašanja koje šteti djeci:
 – Psiholog, pedagog ili druga stručna osoba postavljat će ti pitanja po uputama suca u zasebnoj prostoriji suda, a druge osobe neće biti prisutne.
 – Postoji mogućnost i da te ispitaju u tvojoj kući ili centru za socijalnu skrb.
 – Ispitivanje će se snimati uređajem za audio-video snimanje i pohraniti.
 – Na sudu možeš biti ispitan samo dva puta.

Imaš pravo biti obaviješten/a o tome za što te se sumnjiči.
 – Ako si prvi put počinio/la kazneno djelo, državni odvjetnik ti može ponuditi da problem riješiš izvan suda, ako ispuniš neke obveze koje će ti predložiti.
 – Ako dospiješ pred sud, sud mora dokazati da si počinio/la kazneno djelo.
 – Sud ti može izreći odgojne mjere (od sudskog ukora do upućivanja u
ustanovu), uputiti te u maloljetnički zatvor, ako imaš više od 16 godina ili izreći sigurnosne mjere; svrha tih mjera je utjecati na tvoj odgoj i razvoj ličnosti te jačati tvoju osobnu odgovornost.

ZA DJECU I MLADE!

UPOZNAJ NAS BOLJE!